Produk Kesihatan dan Kecantikan keluaran Syarikat Al Wahida Eternity di usahakan oleh syarikat bumiputra dengan mendapat khidmat perunding daripada doktor perubatan iaitu Dr Abdul Razak Ibrahim MD.(UKM), MSc.BioChem.(USA). Semua produknya dihasilkan daripada kombinasi herba-herba terpilih sepertimana maklumat berikut:
Fungsi Maqui
i. Kolagen
ii. Omega-3
iii. Kalsium
22: Acai Dapat Mengelakkan Punca-Punca Penyakit
Jantung
1. Hoodia Gardoni :
Hoodia Gordonii adalah sejenis tumbuhan yang mempunyai bahan
menakjubkan yang mengawal selera, merangsang emosi anda & membantu anda
kelihatan langsing. Hoodia Gordonii sebenarnya tumbuhan sukulen dari Gurun
Kalahari. Ia tiada kesan sampingan yang diketahui dan
mengandungi molekul P57 yang dapat membuat otak percaya bahawa perut anda sudah
kenyang.
Kebaikan Hoodia Gardoni :
Mengurangkan
selera makan (tidak ingat makan langsung selama lebih 24 jam!!)
Berkesan dalam mengurangkan
pengambilan kalori
Memberi tenaga
tambahan semulajadi dan selamat untuk di amalkan
2. Aloe Vera
Penuh dengan anti-oksidan, ia adalah satu-satunya tanaman
yang mengandungi vitamin B12. Ia juga mengadungi vitamin A, C, dan E. Aloe Vera
menghasilkan 20 daripada 22 asid amino yang diperlukan tubuh manusia, termasuk
7 dari 8 asid amino penting yang tubuh kita tidak boleh hasilkan sendiri. Aloe
vera bertindak sebagai pencuci perut dan zat menurunkan lemak darah dalam
hyperlipidaemic pesakit. Sebatian diekstrak daripada Aloe Vera telah digunakan
sebagai immunostimulant yang membantu dalam memerangi kanser.
2. Bluberry
Memiliki kandungan
potasium. Fungsinya mampu mengawal tekanan darah bagi penderita hipertension,
mencegah berkembangnya kerosakan vaskular ginjal, glomerulus, dan tabulus.
Menurunkan risiko stroke, menurunkan ekskresi kalsium urin dan menurunkan
pembentukan batu ginjal. Menurunkan demineralisasi tulang (osteoporosis),
menurunkan risiko aritmia ventrikular pada pesakit jantung.
Mengandungi zat besi yang dapat meningkatkan
zat pembentuk darah, di sini sangat baik bagi para wanita.
Manjaga zat nitrit
oksida yang membuat dinding arteri tetap fleksibel yang merupakan bahan yang
dapat mencegah terjadinya penyakit jantung.
3. Strawberry
Strawberry yang
kandungan lemaknya rendah, kolesterol rendah dan serat yang tinggi membuat
strawberry sangat baik untuk mereka yang menderita diabetes atau ingin
menurunkan berat badan.
- Strawberry sebagai
penghalang tumbuhnya sel kanser dalam tubuh.
- Strawberry juga
menghalang gejala stroke.
- Strawverry
terdapat kandungan zat yang anti alergi dan anti radang.
- Strawberry yand dimakan secara teratur dapat menghaluskan kulit dan membuat warna kulit terlihat lebih cerah, bersih dan berkhasiat utk anti penuaan.
- Strawberry yand dimakan secara teratur dapat menghaluskan kulit dan membuat warna kulit terlihat lebih cerah, bersih dan berkhasiat utk anti penuaan.
- Strawberry
mempunyai rasa manis ternyata memberi manfaat besar buat tubuh. Terdapat
kandungan vitamin A, C, B, Kalsium, Postat, dan Magnesium yang cukup besar yang
dapat berguna utk tubuh.
4. Raspberry
Buah raspberry mengandungi banyak kandungan antioksidan
politenol, seperti pigmen antosianin. Selain itu, terkandung pula serat makanan
dalam jumlah signifikan (20% serat per berat total), vitamin C, B1, B2, B3,
asid folat serta zat besi.
5. Cranberry
Cranberry juga membantu menghalang pembiakan beberapa jenish
bakteria termasuk E Coli yang dikaitkan dengan jangkitan saluran kencing pada
dinding saluran berkenaan. Cranberry juga didapati membantu melindungi
seseorang daripada barah payudara dan mengurangkan ulser perut selain membantu
mengurangkan tahap kolesterol yang tidak baik (LDL). Cranberry secara
semulajadi nya kaya dengan khasiat. Untuk satu sajian, ia hanya mengandungi
tidak sampai 50 kalori namun padat dgn anti oksidan dan menyediakan khasiat penting.
Ia kaya dengan khasiat seperti kalsium, magnesium, tostorus, vitamin A, vitamin
B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin C, vitamin K serta serat.
6. Roselle
Kelebihan Roselle adalah :
i. Anti-penuaan (anti-aging)
Banyak saintis percaya pengambilan Roselle akan melambatkan
proses penuaan dan mencegah berlakunya penyakit kronik kerana ia meminimakan
kerosakan yang dilakukan oleh radikal bebas.
ii. Pencegahan penyakit kardiovaskular
Sakit jantung merupakan pembunuh nombor satu di dunia.
Dikenali sebagai ‘the silent killer’. Proses oksidan juga menyebabkan
kolesterol LDL1 menebal di arteri2 menyebabkan berlaku kesumbatan arteri. Ini
menyebabkan terjadinya penyakit arteriosklerosis3 dan trombosis4 yang membawa
maut. Ia juga menjadi punca penyakit tekanan darah tinggi.
ii. Pencegahan kanser
Masyarakat yang tinggal di kawasan bandar dan industri
terdedah kepada pelbagai pencemaran radiasi, makanan, air dan udara. Risiko
terjadinya kanser amat tinggi. Pengambilan Roselle amat baik untuk tujuan
pencegahan terutama kanser ‘gastrointestinal’. Mereka yang sering terdedah
kepada asap rokok dan pencemaran udara perlu mengambil Roselle sebagai usaha
pencegahan penyakit ini.
iv. Demam panas dan selsema terutama pada anak-anak kecil
Roselle cepat meredakan panas badan. Daun dan buahnya yang
segar boleh dibuat penjaram5, di samping diminum sebagai jus. Rasanya yang
masam-masam manis menjadi kegemaran tua dan muda, khasnya anak-anak.
v. Resdung (alergi) dan asma (lelah)
Mempercepatkan proses kesembuhan terutama bersin pagi, mata
berair, hidung tersumbat serta gatal-gatal muka adalah menjadi tugas Roselle.
Pengambilan bersama herba anti-histamin seperti coscinium plus menambahkan lagi
kesan penyembuhan. Roselle juga dipercayai mampu menghilangkan asma serta
alergi jika diamalkan berterusan.
vi. Stress atau sukar tidur (insomnia)
Stress merupakan masalah rutin masyarakat hari ini. Mereka
yang stress kronik perlu mengambil 4–5 biji Roselle setiap hari sebelum tidur.
Ia akan bertindak menurunkan suhu badan dan mempengaruhi mood pesakit. Bertindak
sebagai ‘penenang’, ia juga mengurangkan dengkur kuat semasa tidur. Roselle
juga digunakan sebagai pengubat luka, selepas pembedahan, kecederaan dan
lain-lain lagi.
Kandungan Rozel:
Vitamin C kadar tinggi (tiap 100 gram Roselle mengandung 280
mg Vit. C);
Vitamin B1, B2; D, dan Niasin;
Protein 1,145 gr;
Lemak 2,61 gr;
Serat 12gr;
Kalsium 1,263 gr;
Fosfor 273.2 mg;
Zat besi 8,98 mg;
Malic Acid 3,31%;
Fruktosa 0,82%;
Sukrosa 0,24%;
Karoten 0,029%;
Tiamin 0,117 mg;
Niasin 3,765 mg; j
uga mengandung 18 asam amino yang diperlukan tubuh;
Gossypetin Anthocyanin;
Potassium,
Flavonoid.
7. Maqui
Buah Maqui ini tumbuh secara
eksklusif di Patagonia Wilayah Selatan Chile dan Argentina. Rasa sedapnya, kombinasi
nutrisinya yang paling kuat, tidak pernah dijumpai di mana-mana di seluruh
dunia.
Khasiat Maqui
1. Buah
yang mengandungi antioksidan yang tertinggi di seluruh dunia.
2. Menurunkan
berat badan.
3. Meninggatkan
kekuatan dan daya ketahanan.
4. Menyokong
kesihatan penuaan.
5. Meneutralkan
radikal bebas.
6. Sumber vitamin
C, kalsium, besi dan kalium yang bagus.
7. Menambahkan
paras tenaga.
8. Aktiviti
anti-radang.
9. Melindungi LDL
daripada pengoksidaan.
10. Menguatkan
tulang dan sendi.
11. Memutihkan
kulit dan melindungi kulit daripada
sinaran matahari.
12. Mengurangkan
tahap kolesterol buruk (LDL)
13.Menyokong
kesihatan saluran darah jantung
Antioksidan adalah bahan-bahan yang meneutralkan radikal
bebas, sebatian-sebatian yang dihasilkan oleh metabolisme dan pendedahan kepada
toksin dan sinaran yang membahayakan. Kerosakan radikal menyebabkan perubahan
yang berlaku disebabkan oleh peningkatan usia. Ia juga akan menyebabkan
keradangan, kardiovaskular dan merosakkan sistem saraf, fungsi pengimunan,
serta perubahan sel-sel kanser.
Tahap aktiviti anti-oksida dalam makanan atau supplemen akan
diukur oleh mata ORACnya. Semakin tinggi mata ORAC, semakin kuatlah aktiviti
anti-oksidanya. Graf berikut menunjukkan kekuatan antioksidan Maqui Berry yang
luar biasa berbanding dengan buah-buahan yang lain.
Kajian Saintifik telah menunjukkan tahap Anthocyanin
setinggi 200% hingga 300% dan tahap Polyphenol setinggi 130% jika dibandingkan
dengan kandungan wain merah. Kandungan antioksidan yang amat kuat ini
memanfaatkan keseluruhan badan dengan cara melindungi sel-sel badan daripada
kesan radikal bebas, mencegah tekanan bersifat pengoksidaan, menggalakkan tindak
balas sihat terhadap inflamasi, dan menyokong fungsi-fungsi badan untuk tahap
kesihatan penuaan optimum.
Penyelidik-penyelidik sekarang mempercayai bahawa polyphenol
yang terdapat dalam wain merah mungkin merupakan sumbangan terhadap Paradoks
Perancis. Campuran phenolMaqui Superberry™ mengandungi tahap antioksidan tersebut menghalang proses pengoksidaan
kolesterol LDL dan menggalakkan kesihatan jantung. polyphenol yang amat tinggi
secara semula jadinya, dan ia sememangnya buah-buahan berantioksidan yang hebat
untuk menyokong tahap kesihatan optimum.
KETERANGAN JUS MAQUI
(oleh DR AMIR Farid Ishak [MBBS (QLD, Aust), MMED (Spore),
MRCOG (Inggeris)] adalah seorang perunding perubatan senior terkemuka dunia)
Berry Maqui, yang merupakan bahan utama jus ini memiliki
kandungan tertinggi ORAC antioksidan (ukuran kekuatan antioksidan) dari semua
jenis buah-buahan dan juga mengandungi anthocyanin dan polifenol yang amat
berkesan untuk proses antioksidan dan fitonutrien. Selain itu, jus ini juga
dicampur dengan 3 jenis buah-buahan yang lain iatu Blueberry, Raspbery dan
Elderberry yang juga mengandungi antioksidan dan fitonutrien yang tinggi di
samping jenis buah itu sendiri yang unik kerana mengandungi anthocyanin dan
polifenol. Jus ini juga dicampur dengan jambu Chile, yang sememangnya kaya
dengan kandungan nutrisi, dan mempunyai rasa yang enak untuk diminum.
Semua buah-buahan mengandungi kandungan nutrisi yang tinggi
yang boleh membantu dalam penjagaan kesihatan badan terutamanya bagi
pembentukan sel-sel dan juga kesihatan organ.Namun begitu, berry Maqui adalah
yang terbaik kerana mengandungi ORAC yang tinggi berbanding buah-buahan lain
seperti Acai Berry, Berry Goji (wolfberry), Manggis, Delima, Noni dan lain-lain
lagi.
Gaya hidup kita pada hari ini yang banyak menggunakan tenaga
boleh menyebabkan kekurangan nutrisi di dalam badan seterusnya mengakibatkan
pelbagai jenis penyakit. Oleh itu jus ini adalah yang terbaik bagi anda untuk
meningkatkan sistem imunisasi badan, melambatkan proses penuaan dan juga untuk
mengelakan dan merawat pelbagai jenis penyakit seperti aterosklerosis,
artritis, katarak, diabetes, hipertensi, penyakit jantung, dan stroke, Jus ini
juga telah terbukti boleh merawat penyakit kanser usus dan leukemia.
Dari pengalaman kaum Indian Mapuche asli yang telah
menggunakan berry Maqui secara tradisional selama berabad-abad lamanya, ianya
terbukti bery Maqui dapat mengubati pelbagai penyakit sepert sakit kerongkong,
cirit-birit, buasir, melahirkan, demam, tumor dan penyakit-penyakit lain. Daun
Maqui juga merupakan anti-diabetes, anti inflamasi, kesan analgesik dan
antimikrob.
Penyelidikan saintifik telah membuktikan bahawa Bery Maqui
boleh meningkatkan imunisasi tubuh . dengan merangsang fungsi sendi dan
memastikan pertumbuhan sel normal dalam usus besar, pankreas, payudara, dan
organ-organ lain tanpa menyebabkan kesan sampingan kepada badan dan
ketidakselesaan kepada perut.
Antioksidan adalah nutrisi yang sangat penting kerana ianya
berfungsi melindungi sel-sel kita dari kerosakan radikal bebas. Setiap sel
diserang oleh lebih dari 10.000 radikal bebas setiap hari, dan kita perlu
antioksidan yang kuat dan berkesan untuk melawan serangan ini.
Anthocyanin dan polifenol adalah antioksidan kuat yang
terkandung dalam buah bewarna ungu gelap ini. Ianya sangat anti-inflamasi,
mengurangkan reaksi alahan, dan juga mengurangkan pengoksidaan LDL (kolesterol
jahat). Ia juga melindungi pembuluh darah dari kerosakan oksidatif, dan
membantu mencegah komplikasi mikrovaskuler kepada penderita diabetes, serta masalah
macrovascular yang menyebabkan serangan jantung dan stroke.
Maquiberry jus campuran Superfruit sangat berkesan. Oleh itu
anda hanya perlu mengambil ½ oz atau 15ml sehari untuk memastikan bahawa anda
telah mendapat dos antioksidan yang diperlukan setiap hari di samping
antioksidan lain yang terkandung dalam makanan anda seperti buah-buahan &
sayuran yang mengandungi banyak antioksidan dan fitonutrien.
Untuk kesihatan yang baik, anda harus minum jus Maqui
Superberry sebagai sebahagian daripada suplemen kesihatan harian anda. Jika
anda mempunyai beberapa masalah kesihatan, anda boleh mengambil dua kali sehari
atau bahkan lebih. Biarkan jus buah yang paling kuat di dunia melindungi
sel-sel anda, dan meningkatkan kesihatan anda!
Fungsi Maqui
1.Mengandungi
Resveratrol sebanyak 7 botol wain merah dalam satu
sajian.
2.Meningkatkan
kesihatan dan melanjutkan hayat hidup.
3.Melindungi
sistem kardiovaskular.
4.Merangsang
aktiviti penyahtoksikan dalam badan.
5.Aktiviti
anti-inflamasi.
6.Melindungi anda
daripada kanser dan kekacauan
neurodegenerative
seperti Alzheimers dan Parkinsons.
8. Gamat
Gamat juga mempunyai khasiat yang tinggi dan tidak
mengandungi kolestrol. Ia mengandungi lebih daripada 50 jenis nutriens seperti
protein, lemak, gula, vitamin B1, B2, asid nikotinik, kalsium fosfat, zat besi,
iodin, vanadium, zink, kalium, kromium, asid benzoid, kondrotin sulfat, asik
mukopolisakarida. Kandungan protein dalam bentuk asid-asid amino seperti arginina,
sistina dan histina adalah amat diperlukan untuk badan kita kerana merupakan
asas kepada pembentukan deosiribonuekleik asid (DNA)
i. Kolagen
* Merencatkan proses penuaan,
* mengurangkan pembentukan kedutan kulit
* Mempercepatkan proses pemulihan luka
* Meningkatkan sistem imunisasi Kondroitin & Glukosamin
* Melegakan sakit akibat osteoarthiritis
* Meransang pembentukan dan pemulihan tulang rawan
* Membantu pertumbuhan tulang dan gigi
ii. Omega-3
* Merendahkan kolestrol dalam darah
* Melindungi arteri
* Mengurangkan risiko mendapat penyakit jantung
* Memperbaiki kesihatan mental
Mineral-Mineral
iii. Kalsium
* Membentuk tulang dan gigi
* Memantau sistem peredaran darah
* Meregulasikan denyutan jantung
Zat Besi
* Penting dalam pengangkutan oksigen dan metabolisme
* Diperlukan untuk pembentukan sel darah merah yang sihat.
iv. Iodin
* Perlu bagi sistem tiroid untuk berfungsi dengan normal
Selenium
* Sebagai antioksidan
* Mempertahankan sel-sel badan daripada radikal-radikal
bebas
* Mengelakkan kerosakkan sel
Vanadium
* Mengurangkan penghasilan kolestrol
* Terlibat dalam proses katekotamin dan metabolisme lipid
serta dalam pembentukan sel-sel darah merah
v. Kronium
* Menambahkan bilangan reseptor insulin pada membran sel dan
menggalakkan pelekatan insulin pada sel-sel
* Merendahkan paras gula dalam darah
* Memperbaiki masalah diabetes melitus (kencing manis)
Mukopolisakarida sulfat (sebahagian besarnya chondroitin
sulfat).
* Chondroitin sulfat, yang mengandungi glucosaminoglycans
(GAGs) mempunyai kesan yang baik dalam merawat osteoartritis dan lapik saluran
usus. Ia juga satu komponen penting dasar membran di bawah kulit
* Glucosamine sulfat juga adalah berkesan dalam memulihkan
kecederaan.
* Chondroitin sulfat adalah satu juzuk penting rawan, yang
memberi struktur, menampung air dan khasiat serta membenarkan molekul lain
melalui rawan – (satu sifat yang penting kerana tiada bekalan darah yang sampai
ke rawan).
Kebaikan lain
* Meningkatkan sistem imun
* Merencat pertumbuhan sel-sel kanser
* Menggalakkan pertumbuhan sel
• Satu kajian di Universiti Queensland terhadap gamat
menunjukkan bahawa ia berfungsi sebagai satu anti keradangan dan membantu dalam
pembinaan semula sendi artritis.
• . Satu lagi kajian oleh Dr. Mitchell Kurk, Pengarah
Perubatan Pusat Pencergasan Semula Bioperubatan di Lawrence, New York,
menunjukkan satu pemulihan sebanyak 70% dalam pesakit artritis daripada
penggunaan gamat.
• Saponin (glycoside pain basi), yang berstruktur sama
dengan Ganoderma, ginseng dan herba tonik yang terkenal lain. Saponin mempunyai
sifat anti-kanser.
• Mengandungi asid lemak sama yang terkandung dalam minyak
ikan yang memberi khasiat kepada otak dan jantung, seperti EPA (asid
eicosapentaenoic) dan DHA (asid docosahexaenoic) yang unik dalam ikan.
• Lectin, satu bentuk gula dengan aktiviti anti-kanser
daripada Holothuria spp. Ia juga mempunyai kesan terapi terhadap HIV.
Kajian terhadap gamat menunjukkan bahawa ia mengandungi
faktor tumbesaran sel yang merangsang penghasilan sel baru dan berkesan dalam
memulihkan kecederaan. Ia juga berkesan dalam merawat perdarahan dalaman
seperti ulser gaster dan peptik.
Dengan begitu banyak khasiat yang terkandung dalam gamat,
tidak hairanlah ia dikenali dengan begitu banyak nama. Ia juga dikatakan penuh
dengan kebaikan kerana ia mempunyai banyak fungsi yang memberikan kesihatan
kepada pengguna. Gamat semakin terkenal kerana lebih ramai pengguna di serata
dunia mula menyedari akan kebaikannya, yang bukan hanya jelas daripada banyak
testimoni daripada pengguna, tetapi juga kajian kesihatan dan makmal yang
dijalankan oleh penyelidik.
9. Buah Melon
Buah Melon adalah termasuk buah yang mengandung banyak air.
Di dalamnya terdapat kandungan vitamin A, B dan C yang sangat tinggi. Demikian
pula dengan karbohidrat dan mineral
serta proteinnya. Selain itu juga terdapat nutrisi yang terdiri dari zat besi,
kalsium, fosfor maupun zat besi yang jumlah kandungannya juga cukup banyak.
Khasiat dan Manfaat Buah Melon
1. Khasiat Buah Melon Membantu menyembuhkan penyakit ginjal
dan eksim.
Buah melon mempunyai daya diuretik yg sangat baik sehingga
bisa membantu menyembuhkan penyakit ginjal dan penyakit eksim yang parah dan
akut. Jika dikombinasikan dengan lemon,maka buah melon dapat menumpas penyakit
asam urat.Jadi ada baiknya anda mengkonsumsi buah melon sehari sekali secara
rutin pada pagi hari.
2. Manfaat Buah Melon sebagai Anti stroke/jantung
Melon mengandungi antikoagulan yang disebut adenosine mampu
menghentikan penggumpalan sel darah yang dapat memicu timbulnya penyakit stroke
atau jantung. Jadi buah melon akan membantu melancarkan darah dalam tubuh
sehingga berisiko kecil timbulnya penyakit stroke atau jantung.
3. Khasiat Buah Melon sebagai Anti kanser
Buah melon mengandung karotenoid yang tinggi sehingga buah
ini dapat mencegah kanser dan juga menurunkan resiko serangan kanser paru-paru.
Buah melon dapat mencegah serta membunuh bibit-bibit kanser yang akan menyerang
tubuh kita. Jadi usahakan mengkonsumsi melon agar terhindar dari penyakit
kanser.
4. Khasiat Buah Melon untuk Meredakan panas dalam.
Kadar air pada buah melon mencapai 95%,sehingga memberi efek
menyejukkan.Dari itu,buah melon dapat bermanfaat untuk meredakan panas dalam badan.
5. Manfaat Buah Melon untuk Menjaga kesihatan kulit
Buah melon mengandung kolagen yakni senyawa protein yg
mempengaruhi integritas struktur sel di semua jaringan ikat seperti
kulit. Kolagen juga berfungsi utk mempercepat penyembuhan luka dan menjaga
ketegangan kulit .Jika anda sering makan buah melon berarti kulit tidak akan
kasar dan kering.
6. Manfaat Buah Melon untuk Melancarkan Proses Buang Air Besar
Buah melon dapat melancarkan BAB (baung air besar) bila kita
mengalami masalah pencernaan maka makanlah melon agar dapat mudah dan lancar
buang air besar. Kandungan air yang ada dalam buah melon sangat baik untuk
melancarkan pencernaan. Kandungan mineral ini mampu menghilangkan keasaman
tubuh yang perlu dihilangkan karena dapat mengganggu pencernaan, khususnya pada
organ lambung.
10. ACAI BERRY
1: Acai Mengurangkan Tindakan Penuaan - kerana ia
mengandungi anti-oksidan yang kuat dan zat-zat pemulihan yang membantu sel-sel
bertugas secara optimum.
2: Acai Membantu Anda Tidur Dengan Lebih Nyenyak - kerana
jus ini mengandungi khasiat seperti vitamin B dan lain-lain, Acai dapat
mengurangkan tahap stres anda dan membantu komunikasi di antara sel-sel otak.
Ini dapat dilakukan kerana Acai membantu menghasilkan penghantar-neuro, di
antaranya serotonin dan dopamine.
3: Acai Meningkatkan Tahap Tenaga Anda - kerana Jus Acai
mengandungi pelbagai zat terutamanya lipids yang bertanggungjawab meningkatkan
tahap tenaga anda.
4: Acai Mengurangkan Kolesterol Yang Tinggi - Acai
mengandungi EFAs iaitu asid lemak penting. Asid-asid ini mengekal kolesterol
‘baik’ (iaitu kolesterol HDL) dan dalam masa yang sama ia mengurangkan tahap
kolesterol yang ‘jahat’ (iaitu kolesterol LDL). Kedua-dua tindakan ini, yang
dilakukan oleh EFA, akan menghasilkan pengaliran darah yang lebih lancar untuk
badan anda.
5: Acai Memulihkan Kesihatan Seks Anda! - Acai mempunyai
sifat-sifat antioksidan dan antikerengsaan dan dapat memulihkan kemandulan yang
disebabkan oleh pencemaran, stress dan faktor-faktor yang dikaitkan dengan
radikal bebas.
6: Acai Membantu Mengurangkan Berat Badan Anda - Sekiranya
anda sedang dalam usaha untuk mengurangkan berat badan anda, Monavie sangat
berguna untuk anda! Dengan meminum Monavie, anda akan mudah mengurangkan berat
badan anda kerana Acai melambatkan rasa lapar dan membantu mengawal selera
anda. Ini kerana Acai memiliki indeks glisemik yang rendah.
7. Acai Membantu Mengurangkan Tahap Stres Anda - Acai
sangat-sangat membantu anda dalam mengatasi masalah stress anda kerana Acai
dapat mengatur/menyesuaikan tahap stress dalam badan anda dan kemudian
membaikinya.
8: Acai Memudahkan Pusingan Haid Wanita - Berita baik untuk
wanita! Terutamanya untuk wanita yang sentiasa mengalami kesakitan setiap
bulan. Acai kaya dengan kalsium dan ini membantu memudahkan dan mengurangkan
sakit perut dan kekejangan.
9: Acai Membantu Anda Melawan Kedutan - Acai mengandungi
‘phytisterols’ dan ‘anthocyanins’ yang sangat tinggi dan amat baik untuk
melindungi kolagen (dan lain-lain tisu penghubung). Anda akan dilindungi dari
kedutan pramasa.
10: Acai Menguatkan Gigi - Selain dari membantu mengurangkan
sakit perut dan kekejangan, kandungan kalsium dalam Acai juga membantu
menguatkan gigi anda, menjadikan senyuman anda lebih menarik dan mengelakkan
penyakit-penyakit gusi.
11: Acai Dan Penglihatan Anda! - Jus Acai memulihkan
penglihatan anda dan mengurangkan komplikasi penglihatan untuk pesakit kencing
manis. Ini dibolehkan oleh kandungan vitamin C dan beta-kerotin dalam Acai.
12: Acai Membantu Tona/Warna Kulit Anda - Kandungan
‘phytosterols’ membantu mengurangkan warna kusam kulit anda dan memulihkan tona
warna kulit anda.
13: Acai Melindungi Salur Darah - Dengan meminum jus Acai
anda akan melindungi arteri, kapilari, pembuluh darah dan saluran darah. Acai
mengandungi ‘anthocyanins’ yang akan membolehkan ini berlaku.
14: Acai Akan Memulihkan Ketahanan Terhadap Penyakit - Oleh
kerana Acai mengandungi pelbagai zat, monavie membantu sistem pertahanan badan
dan meningkatkan penolakan terhadap pelbagai jenis penyakit.
15: Acai Memulihkan Lipid Dan Glukos - Acai mempunyai indeks glisemik yang rendah
dan ini dapat memulihkan kedua-dua tahap lipid dan glukos.
16: Acai Menyahtoksin Dan Membersihkan Badan Anda - Selama
ini, Acai telah digunakan untuk mengeluarkan toksin dari badan manusia.
17: Acai Dapat Membantu Menyembuhkan Ulser - Sifat Acai yang
anti-bakteria membolehkannya menusnahkan kulat, bakteria serta parasit yang
menyebabkan ulser.
18: Acai Boleh Mengurangkan Risiko Penyakit Alzheimer
(Nyanyuk) - Satu kajian yang telah dijalankan pada tahun 2004 (terdapat dalam
Arkib Neurologi), orang yang meminum Acai telah mengurangkan risiko penyakit
Alzheimer kerana kandungan vitamin E dan C dalam Acai yang tinggi.
19: Acai Sangat-Sangat Membantu Mengurangkan Penyakit
Tulang Rapuh (Osteoporosis)
Kandungan kalsium Acai yang tinggi dapat menghindarkan
penyakit osteoporosis.
20: Acai Melawan Penyakit BPH (Pembesaran Prostate –
Kelenjar Di Sekitar Pundi Kencing Lelaki)
Acai dapat melawan BPH (benign prostate hyperplasia) atau
lebih dikenali sebagai pembesaran/pembengkakan kelenjar prostate.
21: Acai Membantu Menghalang ‘Retinopathy’
Acai adalah berita baik untuk pesakit kencing manis
(diabetes) kerana ia membantu menguatkan kapilari darah yang telah lemah yang
menyebabkan ‘retinopathy’. Penyakit ini mungkin menyebabkan seseorang menjadi
buta.
Acai mengandungi agen pelindung jantung yang kuat iaitu
sejenis antioksidan dikenali sebagai ‘polyphenols’. Penghasilan nitrik oksida
dibantu oleh ‘anthocyanin’. Nitrik oksida ini membantu menenangkan dan
membesarkan dinding salur darah. Ini dapat mengurangkan stres terhadap jantung
anda. Ini dapat meningkatkan pengaliran darah dan risiko salur darah tersumbat
akan dikurangkan.
23: ‘Sterol’ Tumbuhan Dalam Acai Dapat Membantu
Mengurangkan Tekanan Darah
‘Sterol’ memberikan banyak kebaikan untuk badan anda. Ia
adalah membran sel tumbuhan yang selalu digunakan dalam rawatan berkaitan
dengan tekanan darah.
24: Acai Membantu Melegakan Tanda-Tanda Penyakit Asma.
Acai dapat memulihkan tanda-tanda penyakit asma kerana ia
mengandungi banyak vitamin C iaitu sejenis antioksidan yang kuat. Vitamin C
mengandungi ciri-ciri anti-kerengsaan yang dapat melegakan tanda-tanda asma.
25: Acai Membantu Melegakan Tanda-Tanda Penyakit Crohn
Sifat anti-kerengsaannya yang tinggi dapat menghalang
kelemahan penyerapan zat-zat yang penting untuk badan. Oleh itu, Acai dapat
membantu mengelakkan kerosakan dinding usus kecil.
26: Acai Membantu Meredakan Kesakitan Disebabkan Oleh
Atritis (Penyakit Sendi)
Sifat anti-kerengsaan yang terdapat dalam Acai dapat
membantu meredakan sakit yang disebabkan oleh penyakit sendi.
27: Acai Penghalang Radikal Bebas Dari Merosakkan
Sistem Pertahanan (Imun) Badan
Pengoksidaan (kerosakan disebabkan radikal bebas) adalah
salah satu sebab utama kelemahan sistem ketahanan. Acai melawan ini dari
berlaku dengan menguatkan sistem ketahanan badan.
28: Acai Bertindak Sebagai Astringen
Astringen ialah bahan yang mengecutkan dan menguatkan tisu
badan seperti kulit. Astringen digunakan untuk menghentikan pendarahan
disebabkan luka kecil dan menyegarkan kulit.
29: Acai Melawan Kanser
Acai menghalang dan mengurangkan risiko kanser. Acai melawan
kanser payudara, kulit, perut dan paru-paru dengan cara meneutralkan radikal
bebas sebelum mereka memudaratkan sel-sel.
30: Acai Mengatasi Refluks Asid
Kandungan anti-oksidan membolehkan Acai melindungi dan
memulihkan esofagus yang dimusnahkan oleh penyakit refluks asid (GERD). Acai
juga mengurangkan keasidan kandungan isiperut semasa refluks berlaku. Ini
kerana Acai mengandungi kesan penahan.
31: Acai Menguatkan Badan Anda
Aca mengandungi protin yang lebih banyak dari telur dan
membolehkannya membantu badan anda menjadi kuat.
32: Acai Meningkatkan Pengecutan Dan Pembinaan Otot
Acai mengandungi campuran galian dan asid amino yang
membolehkannya membantu otot mengecut dan membina semula otot selepas aktiviti
yang memenatkan.
33: Acai Memulihkan Fungsi Sel Imunisasi.
Menurut kajian yang diterbitkan oleh Jurnal Perubatan Sukan,
Acai memulihkan fungsi sel imunisasi dengan cara mengubahsuaikan limfosit dan
menghalang penahanan imunisasi ‘beta-sitosterol’ yang terdapat di dalamnya.
34: Acai Bertindak Sebagai Anti-Mutasi
Acai membantu menghalang kerosakan struktur DNA dan
mengurangkan risiko disebabkan oleh mutasi gen.
35: Acai Melawan Virus
Acai mengurangkan kekerapan jangkitan penyakit disebabkan
oleh jangkitan virus, kulat dan bakteria.
36: Acai Memulihkan Pencernaan
Serat dalam Acai membantu usus besar dan sistem pencernaan.
37: Acai Memberikan Minda Yang Lebih Jelas
Acai membantu kepekaan dan fungsi mental dengan omega-3
dalam kandungannya.
38: Acai Membantu Kesihatan Secara Keseluruhan
Dengan antioksidannya yang kuat Acai membantu membina dan
memulihkan badan anda.
39: Acai Membantu Kesinambungan Badan Kita
Acai membantu dalam perlindungan keseluruhan badan kita
11. Khasiat Aprikot
Bagaimana Aprikot Mencegah Dan Merawat Kanser?
Dalam terapi metabolik, apabila vitamin B17 bertemu dengan
sel kanser, enzim betaglucosidase yang hanya terdapat dalam sel kanser akan
menguraikan elemen vitamin B17 seterusnya membunuh sel kanser.
Vitamin B17 yang berlebihan juga akan ditukar kepada
elemen-elemen positif oleh enzim Rhodanese yang terdapat dalam tubuh badan
untuk kesihatan sel-sel dan membantu mengurangkan keasidan serta toksin dalam
darah.
Dengan itu, ia membantu meningkatkan keseimbangan pH dalam
tubuh serta memperlahankan penyebaran kanser, mengurangkan kandungan kolestrol
dan membantu merawat penyakit jantung serta diabetis.
“Vitamin B17 yang terdapat dalam aprikot bukan sahaja
diperkatakan di Malaysia, malah manfaatnya diakui seluruh dunia berdasarkan
kajian saintifik dan klinikal,” katanya.
Tugas B17 ini hanyalah memusnahkan sel asing dan
mengeluarkannya melalui pembuangan air.
Vitamin B17 dapat diperolehi didalam beratus-ratus jenis tumbuhan .
Dalam diet pemakanan kita harus ada B17. Jika tiada B17 dalam diet pemakanan
anda boleh di hidapi penyakit kanser. Selain dari biji apricot (Apricot
Kernels) B17 juga boleh di perolehi dari badam pahit (amigdalin mempunyai rasa
pahit) , epal pips, benih-benih anggur, sekuang, buah beri, ubi kayu, biji buah
oren dan biji benih yang lain.
B17 akan hanya bertindak balas pada sel yang tidak normal
dalam badan manusia termasuk sel kanser, tumor, jerawat atau pun buasir. Enzim
yang terdapat dalam sel kanser dapat membuka kunci amygdalin maka terhasillah
tindakbalas metabolik badan yang berkanser dan cyanide tersebut memasuki aliran
darah.
Kebiasaan sistem pertahanan tubuh mampu menghalang dan
menghapuskan sel kanser ini tetapi semasa berlaku stress atau sakit, maka
sistem pertahanan tidak berupaya melawan sel-sel kanser ini. Terdapat banyak
cara yang anda boleh gunakan untuk melawan kanser. Salah satu ialah dengan cara
membina sistem imun supaya ia menjadi sangat kuat dan dapat melindungi anda
dari kanser. Satu lagi adalah menggunakan supplement with antioxidants yang
dapat melawan carcinogens dalam badan anda. Bagaimanapun, B17 menggunakan cara
yang sangat unik. iaitu secara langsung menyerang sel kanser ( directly attacks
cancer cells). Maka hasilnya jauh lebih baik dari cara yang telah saya sebut di
atas.
Oleh itu biji aprikot merupakan penyumbang B17 paling baik
untuk membina sistem imun manusia.
12. Flaxseed
Flaxseed oil kaya dengan alpha-linolenic Acid (ALA), asid
ini penting untuk membantu mengurangkan sakit jantung. ALA ini adalah berada
dalam kumpulan yang sama dengan asid lemak omega-3.
Flaxseed oil baik untuk jantung sebab ia kaya dengan sumber
asid alpha-linolenic. Flaxseed itu sendiri mengandungi lignans, yang mana
mempunyai tindakbalas antioxida dan mungkin dapat melindung daripada sesetengah
kanser.
Kelebihan Mengambil Faxseed:
i. Mengurangkan kolestrol, dapat melawan serangan sakit
jantung dan mengawal tekanan darah. Beberapa kajian mengenalpasti yang flaxseed
oil dapat merendahkan kadar kolestrol dengan demikian mengurangkan serangan
jantung. Flaxseed oil mungkin dapat melindungi daripada kesan sakit dada dan
tekanan darah tinggi. Kajian 5 tahun telah dilakukan di Boston's Simmons
College dan menemui yang flaxseed oil berguna dalam menentang kemungkinan serangan
jantung kali kedua. Ia juga menolong mengurangkan tekanan darah tinggi yang
berpunca daripada tekanan emosi.
ii. Melawan pembekakkan disebabkan gout. Asid lemak omega-3
akan mengurangkan pembekakkan itu.
iii. Mengurangkan risiko kanser. Lignan yang terdapat dalam
flexseed adalah berperanan melindungi badan daripada dihinggapi kanser buah
dada, kolon, prostat, dan mungkin kulit. Dalam satu kajian, kanser prostat
seorang pesakit yang mengambil 3 sudu makan flaxseed setiap hari dalam
pemakanannya, menjadikan sel tumor kurang membiak dan sel tumor mati semakin
banyak berbanding dengan lelaki yang tidak mengikuti pemakanan sedemikian,
selepas 5 minggu.
Selain itu khasiat Flaxseed Oil ialah:
Mengurangkan paras kolesterol
Mengurangkan CD simptom yg menyebabkan radang usus
Arthritis (Sendi)
Mengurangkan depression (tekanan)
Merawat masalah jerawat
Mengurangkan masalah asma
Mengurangkan kesakitan ketika haid
Merawat pelbagai kondisi termasuk ulser, migrain, jangkitan
kutu, glaucoma, penyakit kulit dan gemuruh.
13. Chlorella
Chlorella mengandungi sumber tertinggi klorofil. klorofil
membantu dalam pencegahan penyebaran kanser dengan meningkatkan pengambilan
oksigen, oleh itu menggalakkan pembiakkan sel2 darah. Ia juga menguatkan fungsi
hati dan meningkatkan keupayaan untuk menghapuskan kulat, bakteria dan racun.
Kandungan nutrien yang tinggi boleh membantu untuk mencegah dan merawat
pelbagai jenis penyakit seperti masalah yis faraj, alahan, anemia, asma, radang
paru2, kemurungan, ketidakseimbangan hormon, gout, artritis, tekanan darah
tinggi, kolesterol, ulser, kencing manis dan penyakit degeneratif yang di
kaitkan dengan penuaan.
Chlorella juga dapat membantu penghadaman dan serapan
makanan. Diet yang kaya dengan daging dan lemak, tekanan dan pencemaran memberi
kesan asidik terhadap darah dan menyumbang kepada masalah kesihatan. Sebagai
salah satu makanan yang paling alkali, chlorella mempunyai keupayaan untuk
mengimbangi tahap pH dengan meneutralkan badan menjadi kurang asidik kepada
sedikit beralkali.
chlorella di katakan dapat merangsang sistem imun dan
sebagai makanan tenaga untuk mencegah dan menghalang penyebaran kanser, dengan
menyediakan semua nutrien yang di perlukan untuk menjalani kehidupan
14. Spirulina
Spirulina organik dikenali sebagai makanan lengkap kerana ia
mengandungi hampir semua jenis nutrien. Ia juga kaya dengan sumber protein yang
senang dicernakan, selain mengandungi klorofil, karotenoid, mineral, asid gama
linolenik (GLA) dan pigmen tumbuhan yang unik.
Protein diperlukan untuk membina dan membaiki otot dan tisu.
Ia juga digunakan sebagai sumber tenaga ketika latihan atau senaman yang
memerlukan daya ketahanan. GLA penting untuk pelbagai jenis masalah kesihatan
seperti ekzema atopik, sensitiviti hormon dan masalah inflamasi.
Spirulina organik mengandungi vitamin dan mineral yang
bermanfaat seperti vitamin B dan mineral seperti zat besi, kalsium dan
magnesium yang penting untuk metabolisme tenaga, fungsi aktiviti enzim yang
normal, kesihatan sistem saraf serta pengecutan dan pengenduran otot untuk
mengekalkan fungsi yang normal.
Spirulina juga membantu menampung keperluan mineral penting
seperti magnesium, kromium dan vitamin B12 dan mungkin juga bermanfaat untuk
membantu memperbaiki penggunaan glukosa di kalangan pesakit diabetes.
Di samping itu,
spirulina membantu membekalkan zat besi, magnesium dan mineral mikro kepada
mereka yang mengalami kekurangan zat besi.
Untuk mereka yang sedang pulih daripada pembedahan ataupun
kecederaan. Spirulina membantu memperbaiki sel dan dan mungkin memberi faedah
kepada proses pemulihan.
15. Alfalfa
Alfalfa adalah tumbuhan kekacang yang berakar panjang yang
boleh menyerap banyak zat makanan yang jauh ke dalam tanah. Ia sangat kaya
dengan vitamin yang penting seperti Thiamin (B1), Riboflavin (B2), Niasin (B3),
Piridoksin (B6), vitamin A, E dan asid pantotenik.
Mineral yang ditemui dalam Alfalfa ialah kalsium, besi,
mangan, magnesium, kuprum dan zink. Khasiat Alfalfa Kajian makmal telah
mendapati Alfalfa mengandungi 3% asid aspartik yang berfungsi untuk, Menyah
amonia, Menolong melindungi sistem saraf pusat, merawat keletihan dan
meningkatkan stamina.
Ia juga mengandungi 1.4% lysin dan 1% arginine yang
fungsinya untuk, Menguatkan imuniti badan, melawan penyakit kanser dengan
menghalang pertumbuhan tumor, membina otot dan membakar lemak dengan merangsang
glan pituari untuk meningkatkat pengeluaran hormon, menolong menyembuhkan
kecerderaan luka, meningkatkan kandungan seperma dan menyuci hati dan membuang
racun dalam badan kita.
Ia bukan sahaja mengandungi 8 asid amino yang diperlukan
tetapi juga sumber yang kaya dengan vitamin A,B12, D dan K.Dengan nilai
kesihatan dan khasiatnya yang tinggi, Alfalfa juga dikenali sebagai "Bapa
Segala Makanan". Khasiat semula jadi Alfalfa diperolehi daripada kekacang
alfalfa asli yang ditanam menggunakan hanya keadah pertanian organik.
Baik Untuk Penyakit Berikut:
1. Kencing Manis
2. Darah Tinggi
3. Jantung
4. Sembelit
5. Cuci Usus dan membuang toksid dalam badan
6. Badan lemah
7. Tingkat stamina lelaki dan seks
16. Buah Delima
Mengandungi:
potassium
fosfor
kalsium
zat besi
sodium
vitaman-vitamin A,
B1, B2, B3, dan C.
Bertindakbalas bersama sodium, potassium mengatur
ekuilibrium air tubuh dan menjaga denyutan jantung agar tetap normal.
khasiat buah delima:
Membaikpulih fungsi hati dan limpa
Mencuci buah pinggang dan salur kencing
Membantu penghadaman
Membuang lemak-lemak berlebihan
Menambah tenaga
Mengelakkan alahan bagi wanita mengandung
Mengubahsuai hormon bagi wanita menopause
Membaiki sistem pembersihan dan pengaliran darah
Merawat @ membaikpulih pesakit kencing manis
Menambahkan tenaga dan mengelak dari penyakit lemah tenaga
batin
Mencantikan kulit
Mengurangkan pengumpulan lemak di dinding pembuluh darah
Mengelakkan dari salur darah tersumbat dan mengeras yang
menjadi punca penyakit jantung
Mengurangkan tekanan darah sebanyak 5% di kalangan pesakit
tekanan darah tinggi
17. Buah Kurma
Dalam setiap 100g kurma kering terkandung:
Vitamin A 50 IU
Tiamin 0,09 mg
Riboflavin 0,10 mg
Niasin 2,20 mg
Kalium 666 mg
Zat-zat itu berfungsi membantu melepaskan energi, menjaga
kulit dan saraf agar tetap sehat serta penting untuk fungsi jantung.
Kajian Terhadap Buah Kurma
1. Mengikut kajian Dr.Mahmud Nazim Al-Nasimy dalam buku
Tempoh Mengandung Dari Segi Perubatan, Fiqhiyah dan Perundangan, hasil
kajiannya menunjukkan jus kurma dapat:
menolong mencengkam rahim sewaktu proses kelahiran
memperkukuhkan lagi urat-urat rahim pada bulan-bulan
terakhir kehamilan
membantu memudahkan proses kelahiran bayi
mengurangkan tumpah darah
menguatkan organ rahim serta berkesan meredakan tekanan
darah tinggi.
2. Kajian Profesor Madya Aisyah Mohd Zain Pensyarah Fakulti
Sains dan Bioteknologi Universiti Putra Malaysia,menunjukkan bahawa jus kurma
membantu mencegah:
Sembelit
lemah otot
sengal-sengal badan
Lesu
barah usus besar
merangsangkan selera makan
menguatkan ingatan dan melawaskan
3. Mengikut hasil kajian Ahli Sains Mesir telah
terbukti khasiat kurma dalam membantu:
memanaskan badan
mencergaskan otak dan tubuh badan serta minda
membantu tumbesaran kanak-kanak
membantu melicinkan perjalanan darah
menghindari dari penyakit barah
merawat buah pinggang dan mencuci hati
mengurangkan pengaliran darah semasa kelahiran.
18. Buah Zaitun
Kajian Terhadap Buah Zaitun
1. Kajian yang dijalankan ke atas wanita oleh "Harvard School of Public Health" dan "Athens School of Public Health" mendapati amalan mengambil minyak zaitun lebih dari sekali sehari boleh mengurangkan 25% risiko menghidapi kanser payu dara.
1. Kajian yang dijalankan ke atas wanita oleh "Harvard School of Public Health" dan "Athens School of Public Health" mendapati amalan mengambil minyak zaitun lebih dari sekali sehari boleh mengurangkan 25% risiko menghidapi kanser payu dara.
Kandungan Vitamin E yang tinggi dalam minyak zaitun telah
menghalang kemusnahan sel yang menjadi punca kanser.
2. Kajian yang diketuai oleh professor Miguel Gassull di
Hospital Universiti "Germans Trias Pujol" di Barcelona, Sepanyol
ternyata membuktikan minyak zaitun menghalang pembentukan kanser kolon.
3. Kajian yang dijalankan di Universiti Oxford menambah
bukti yang menunjukkan minyak zaitun berkesan dalam membantutkan kanser kolon.
4. Dr Michael Goldacre dan sekumpulan pengkaji dari
"Institute of Health Science" membandingkan kanser, makanan dan
pengambilan minyak zaitun di 28 negara termasuk Eropah, Amerika Syarikat,
Brazil, Colombia, Kanada dan China.
Hasil kajian menunjukkan negara yang mempunyai pengambilan
daging yang lebih dan sayur yang kurang mempunyai risiko menghidapi kanser yang
tinggi.
5. Kajian terkini ke atas minyak zaitun mendapati ia boleh
mengurangkan risiko sakit jantung koronari dengan merendahkan kadar kolesterol
dalam darah.
Menurut kajian, risiko serangan jantung boleh dikurangkan
dengan pengambilan minyak zaitun, penambahan sayuran dan pengurangan makanan
tenusu.
6. Kajian lain mendapati minyak zaitun mengurangkan lemak
badan di bahagian perut Minyak zaitun dikaitkan sebagai punca kurang risiko.
7. Saintis Jepun mendakwa minyak zaitun tulen yang disapu
pada badan selepas berjemur boleh memeliharanya daripada kanser kulit.
19. Buah Anggur
Buah anggur mengandungi:
Vitamin C
Vitamin A
Vitamin B1
Vitamin B2
Vitamin E
80 peratus air
Kalium phytonutrien (bahan aktif dipercayai melindungi badan
manusia daripada bahan dan penyakit jantung)
Mempunyal kalori yang rendah.
Khasiat Buah Anggur
Mencegah osteoporosis
Melawan virus dan infeksi kuman
Membantu mencegah kanser prostat
Membantu fungsi ginjal
Menurunkan kadar kolesterol
Kurangkan risiko serangan jantung
Mengatasi masalah sembelit
Memelihara buah pinggang supaya sihat
Merawat kanser payu dara
Mencegah Alzheimer
Mencegah jangkitan kuman atau virus
Mengurangkan risiko kanser
20. Buah Goji
Para saintis telah menemui Goji sebagai buah yang mengandungi polisakarida bioaktif yang paling tinggi dan lebih aktif berbanding dengan tumbuhan yang pernah mereka temui sebelum ini.
Para saintis telah menemui Goji sebagai buah yang mengandungi polisakarida bioaktif yang paling tinggi dan lebih aktif berbanding dengan tumbuhan yang pernah mereka temui sebelum ini.
Goji mengandungi:
1. 19 amino asid termasuk 8 yang diperlukan untuk hidup
2. 21 unsur mineral termasuk germanium, unsur mineral anti
kanser yang jarang-jarang ditemui dalam makanan
3. 16% protein (6 kali ganda lebih tinggi berbanding dengan
bee pollen)
4. Spektrum yang lengkap dengan antioksida Karotenoid ,
termasuk Beta-Karoten ( sumber yang lebih baik meskipun karot)
5. Zeaxanthin dan Lutein melindungi mata dan membaiki
penglihatan.
- Buah Goji paling kaya dengan sumber karotenoid berbanding dengan semua jenis makanan yang ada Vitamin C (500 kali ganda berbanding buah oren)
- Buah Goji paling kaya dengan sumber karotenoid berbanding dengan semua jenis makanan yang ada Vitamin C (500 kali ganda berbanding buah oren)
6. Vitamin B Komplex, perlu untuk menukarkan makanan kepada
tenaga
7. Vitamin E , jarang-jarang ditemui dalam buah dan
selalunya hanya ditemui dalam bijian dan benih
8. Beta-Sitosterol, dikenali sebagai agen anti-radang.
9. Beta-Sitosterol juga merendahkan kolestrol dan digunakan
untuk merawat masalah seksual mati pucuk dan masalah zakar yang membesar.
10.Essential Fatty Acids, diperlukan oleh tubuh untuk
mengeluarkan hormon-hormon, dan melicinkan fungsi otak dan sistem saraf
11.Cyperone, memberi faedah kepada jantung dan merendahkan
tekanan darah, melegakan ketidakselesaan ketika haid dan digunakan dalam
rawatan kanser servik
12.Solavetivone , sebatian anti-bakteria dan anti-kulat yang
kuat
13.Physalin, sebatian semulajadi yang aktif terhadap semua
jenis leukemia, juga digunakan dalam rawatan Hepatitis B di samping
meningkatkan sistem imunisasi.
14.Betaine, digunakan oleh hati untuk mengeluarkan choline,
sebatian yang mententeramkan ketakutan, meningkatkan memori, meningkatkan
pertumbuhan otot dan melindungi penyakit hati berlemak (fatty liver). Betaine
juga menyediakan kumpulan methyl dalam tindak balas tenaga dan boleh membantu
mengurangkan paras homocysteine, iaitu faktor risiko utama dalam penyakit
jantung. Ianya juga melindungi DNA.
15.Polysaccharides: LBP (Lycium Barbarum Polysaccharides)
terbukti sebagai glykokonjugat, bermaksud merupakan sumber sel gula yang perlu
( essential cell sugars) yang luar biasa (Mannose, Xylose, Rhamnose, Glucose,
Arabinose dan Galactose) yang perlu untuk fungsi imunisasi yang sempurna dan
komunikasi intersellular.
Hakikatnya, GOJI mungkin merupakan sumber glykonutrien yang
terkaya pernah ditemui!
21. Madu Lebah
1. Firman Allah dalam surah an-Nahl: “Kemudian makanlah
daripada setiap macam buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah
dimudahkan. Daripada perut lebah itu keluar minuman madu yang bermacam-macam
warnanya, di dalamnya terdapat obat menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya
pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda kebesaran Tuhan bagi orang
yang memikirkan.”(Surah An-NAhl: 69)
2. Rasulullaah SAW, bersabda : “Ambillah /
pergunakanlah olehmu sekalian akan dua ubat penyembuh iaitu madu dan
al-Qur’an.” (Hadis riwayat Ibnu Majah)
Madu asli mengandungi enzim-enzim hidup yang amat diperlukan manusia untuk meningkatkan fungsi tubuh badan ke tahap optima. Seperti mana kandungan-kandungan yang dihasilkan lebah iaitu madu, royal jelly, bee pollen, propolis terdapat bahan-bahan hebat yang tidak dapat dikenal pasti.
Lebih menarik lagi, bahan-bahan ini tidak boleh ditiru atau dihasilkan secara sintetik oleh makmal. Ini bermakna madu tidak boleh dihasilkan oleh makmal secara olahan kimia. Madu hanya boleh didapati pada sarang lebah itu sendiri.
Madu asli mengandungi enzim-enzim hidup yang amat diperlukan manusia untuk meningkatkan fungsi tubuh badan ke tahap optima. Seperti mana kandungan-kandungan yang dihasilkan lebah iaitu madu, royal jelly, bee pollen, propolis terdapat bahan-bahan hebat yang tidak dapat dikenal pasti.
Lebih menarik lagi, bahan-bahan ini tidak boleh ditiru atau dihasilkan secara sintetik oleh makmal. Ini bermakna madu tidak boleh dihasilkan oleh makmal secara olahan kimia. Madu hanya boleh didapati pada sarang lebah itu sendiri.
KEBAIKAN DAN KHASIAT MADU
1. Menjadikan rambut dan mata lebih sihat dan bersinar.
2. Membantu penglihatan supaya lebih terang dan jelas.
3. Mempercepatkan proses penyembuhan kecederaan kulit
apabila disapukan dan melindungi daripada jangkitan kuman.
4. Menjadikan kulit lebih sihat, halus dan kelihatan lebih
muda. Pengambilan madu boleh mencapai kesan kecantikan secara semula jadi tanpa
memudaratkan badan.
5. Menguatkan sistem penghadaman dan daya tahan terhadap
keracunan makanan.
6. Memudahkan pergerakan usus semasa membuang air.
7. Mujarab untuk melegakan batuk yang berpanjangan.
8. Menguatkan pernafasan dan mengurangkan asma atau lelah.
9. Menguatkan badan wanita mengandung.
10.Tidak seperti sesetengah ubat-ubatan yang tidak boleh
diambil ketika mengandung, madu adalah makanan tenaga semula jadi yang sesuai
untuk ibu mengandung.
11.Sumber gula alternatif yang semula jadi untuk pesakit
buah pinggang dan kencing manis. Penggunaan madu berterusan boleh mengawal
kandungan gula dalam darah.
12.Mengembalikan tenaga selepas kedatangan haid atau selepas
cirit-birit yang berterusan.
13.Memberi tenaga sepanjang hari dan mengurangkan
pengambilan lemak.
14.Kaya dengan zat mineral dan gula semula jadi yang mudah
dihadam.
15.Memudahkan serapan kalsium dalam badan.
16.Pelawas semulajadi yang sesuai untuk apa jua keadaan
18.Dapat meningkatkan hemoglobin dan dapat mencegah dari
serangan anemia.
19.Bila dicampurkan sedikit cuka ia dapat merawat arthirik
sendi
20.Kegunaan madu secara luaran juga dapat mempercepatkan
lagi proses penyembuhan.
21.Dapat meningkatkan pengeluaran gastrointestinal untuk
merawat ulcer.
22.Sumber laxative yang natural dan lembut
23.Sumber utama vitamin dan mineral yang kaya.
24.Sumber tenaga yang hebat dan semulajadi tidak seperti
gula pasir yang memudaratkan.
25.Madu asli mengandungi enzim-enzim hidup yang amat
diperlukan manusia untuk meningkatkan fungsi tubuh badan ke tahap optima, yang
dihasilkan lebah iaitu madu, royal jelly, bee pollen, propolis dan terdapat
bahan-bahan hebat yang tidak dapat dikenal pasti.
22. Manna
"Dan Kami naungi kamu dengan awan, dan Kami turunkan
kepadamu "manna" dan "salwa". Makanlah dari makanan yang
baik-baik yang telah Kami berikan kepadamu; dan tidaklah mereka menganiaya Kami
akan tetapi merekalah yang menganiaya diri mereka sendiri". Petikan Surah
Al Baqarah Ayat 57'
Menurut riwayat lbnul Mundzir dan Ibnu Abi Hatim dari Ibnu
Abbas pula, beliau berkata bahawa “‘Manna’ adalah suatu makanan manis, berwarna
putih yang biasanya melekat pada batu-batu dan daun-daun kayu. Rasanya manis
dan enak; semanis madu, sehingga ada penafsir yang memberinya erti madu.
Apabila makanan itu di makan, maka yang memakannya akan
merasa kenyang.”
Manna dikenali juga sebagai Arabic Gum merupakan makanan
yang banyak terdapat di Sudan dan ianya telah memberi banyak manfaat kepada
ramai orang dalam menangani penyakit masakini.
Khasiat Manna
1. Manna mengandungi banyak serat atau fiber yang mana ianya
membantu mengurangkan gas dalam badan.
2. Manna juga menggalakan pembiakan bakteria sihat di dalam
perut dan bakteria sihat ini akan mencegah kanser kolon, sembelit dan
Cirit birit.
3. Diet yang kaya dengan serat seperti pengambilan Manna
juga dapat membantu tubuh melawan penyakit kencing manis dan penyakit jantung.
4. Manna juga dapat memberi rasa kenyang berpanjangan kepada
sesiapa yang memakannya.
5. Selain memberikan khasiat diatas, dalam formula Biodelima
ini Manna berfungsi sebagai bahan 'pengikat' kepada bahan-bahan
lain
23. Air Zam-zam
Air Zam-zam adalah air yang terbaik di atas muka bumi yang dikurniakan oleh
Allah kepada hambanya untuk pelbagai kegunaan.
Dengan kombinasi pelbagai zat, bahan dan vitamin yang
terkandung dalam 6 jenis buah-buahan, madu dan air zam-zam yang dikurniakan
oleh Allah bersama dengan madu yang juga berasal daripada tumbuh-tumbuhan serta
diperkayakan lagi dengan zat air yang paling mulia diatas muka bumi ini, maka
dengan izin Allah juga, bahan-bahan tersebut amat berguna dan diperlukan oleh
badan untuk mengekalkan kesihatan dan merawat masaalah kesihatan.
NOTA:
Bagi sdr/sdri yang berhajat mendapatkan Jus BioDelima bolehlah rujuk maklumat di sebelah kanan