1. Ekstrak Delima ( Kandungan Utama )
Mengandungi potassium yang besar jumlahnya, selain dari mineral-mineral lain seperti:
fosfor
kalsium
zat besi
sodium
vitaman-vitamin A, B1, B2, B3, dan C.
Bertindakbalas bersama sodium, potassium mengatur ekuilibrium air tubuh dan menjaga denyutan jantung agar tetap normal.
khasiat buah delima:
•Membaikpulih fungsi hati dan limpa
•Mencuci buah pinggang dan salur kencing
•Membantu penghadaman
•Membuang lemak-lemak berlebihan
•Menambah tenaga
•Mengelakkan alahan bagi wanita mengandung
•Mengubahsuai hormon bagi wanita menopause
•Membaiki sistem pembersihan dan pengaliran darah
•Merawat @ membaikpulih pesakit kencing manis
•Menambahkan tenaga dan mengelak dari penyakit lemah tenaga batin
•Mencantikan kulit
•Mengurangkan pengumpulan lemak di dinding pembuluh darah
•Mengelakkan dari salur darah tersumbat dan mengeras yang menjadi punca penyakit jantung
•Mengurangkan tekanan darah sebanyak 5% di kalangan pesakit tekanan darah tinggi
2. Madu Asli
1. Menjadikan rambut dan mata lebih sihat dan bersinar.
2. Membantu penglihatan supaya lebih terang dan jelas.
3. Mempercepatkan proses penyembuhan kecederaan kulit apabila disapukan dan melindungi daripada jangkitan kuman.
4. Menjadikan kulit lebih sihat, halus dan kelihatan lebih muda. Pengambilan madu boleh mencapai kesan kecantikan secara semula jadi tanpa memudaratkan badan.
5. Menguatkan sistem penghadaman dan daya tahan terhadap keracunan makanan.
6. Memudahkan pergerakan usus semasa membuang air.
7. Mujarab untuk melegakan batuk yang berpanjangan.
8. Menguatkan pernafasan dan mengurangkan asma atau lelah.
9. Menguatkan badan wanita mengandung.
10. Tidak seperti sesetengah ubat-ubatan yang tidak boleh diambil ketika mengandung, madu adalah makanan tenaga semula jadi yang sesuai untuk ibu mengandung.
11. Sumber gula alternatif yang semula jadi untuk pesakit buah pinggang dan kencing manis. Penggunaan madu berterusan boleh mengawal kandungan gula dalam darah.
12. Mengembalikan tenaga selepas kedatangan haid atau selepas cirit-birit yang berterusan.
13. Memberi tenaga sepanjang hari dan mengurangkan pengambilan lemak.
14. Kaya dengan zat mineral dan gula semula jadi yang mudah dihadam.
15. Memudahkan serapan kalsium dalam badan.
16. Pelawas semulajadi yang sesuai untuk apa jua keadaan
18. Dapat meningkatkan hemoglobin dan dapat mencegah dari serangan anemia.
19. Bila dicampurkan sedikit cuka ia dapat merawat arthirik sendi
20. Kegunaan madu secara luaran juga dapat mempercepatkan lagi proses penyembuhan.
21. Dapat meningkatkan pengeluaran gastrointestinal untuk merawat ulcer.
22. Sumber laxative yang natural dan lembut
23. Sumber utama vitamin dan mineral yang kaya.
24. Sumber tenaga yang hebat dan semulajadi tidak seperti gula pasir yang memudaratkan
25.Madu asli mengandungi enzim-enzim hidup yang amat diperlukan manusia untuk meningkatkan fungsi tubuh badan ke tahap optima, yang dihasilkan lebah iaitu madu, royal jelly, bee pollen, propolis dan terdapat bahan-bahan hebat yang tidak dapat dikenal pasti.
3. Ektrak Biji Anggur
mengandungi:
•Vitamin C
•Vitamin A
•Vitamin B1
•Vitamin B2
•Vitamin E
•80 peratus air
•Kalium
•phytonutrien (bahan aktif dipercayai melindungi badan manusia daripada bahan dan penyakit jantung)
Mempunyal kalori yang rendah.
Khasiat Buah Anggur
•Mencegah osteoporosis
•Melawan virus dan infeksi kuman
•Membantu mencegah kanser prostat
•Membantu fungsi ginjal
•Menurunkan kadar kolesterol
•Kurangkan risiko serangan jantung
•Mengatasi masalah sembelit
•Memelihara buah pinggang supaya sihat
•Merawat kanser payu dara
•Mencegah Alzheimer
•Mencegah jangkitan kuman atau virus
+Mengurangkan risiko kanser
4. Ektrak Buah Kurma
Kandungan dalam buah kurma:
Dalam setiap 100g kurma kering terkandung:
•Vitamin A 50 IU
•Tiamin 0,09 mg
•Riboflavin 0,10 mg
•Niasin 2,20 mg
•Kalium 666 mg
•Zat-zat gizi itu berfungsi membantu melepaskan energi, menjaga kulit dan saraf agar tetap
sehat serta penting untuk fungsi jantung.
Kajian Terhadap Buah Kurma
1. Mengikut kajian Dr.Mahmud Nazim Al-Nasimy dalam buku Tempoh Mengandung Dari Segi Perubatan, Fiqhiyah dan Perundangan, hasil kajiannya menunjukkan jus kurma dapat:
•menolong mencengkam rahim sewaktu proses kelahiran
•memperkukuhkan lagi urat-urat rahim pada bulan-bulan terakhir kehamilan
•membantu memudahkan proses kelahiran bayi
•mengurangkan tumpah darah menguatkan organ rahim serta berkesan meredakan tekanan
darah tinggi.
2. Kajian Profesor Madya Aisyah Mohd Zain Pensyarah Fakulti Sains dan Bioteknologi Universiti Putra Malaysia,menunjukkan bahawa jus kurma membantu mencegah:
•Sembelit
•lemah otot
•sengal-sengal badan
•Lesu
•barah usus besar
•merangsangkan selera makan
•menguatkan ingatan dan melawaskan
3. Mengikut hasil kajian Ahli Sains Mesir telah terbukti khasiat kurma dalam membantu:
•memanaskan badan
•mencergaskan otak dan tubuh badan serta minda
•membantu tumbesaran kanak-kanak
•membantu melicinkan perjalanan darah
•menghindari dari penyakit barah
•merawat buah pinggang dan mencuci hati
•mengurangkan pengaliran darah semasa kelahiran.
5. Minyak Zaitun
Kajian Terhadap Buah Zaitun
a. Kajian yang dijalankan ke atas wanita oleh "Harvard School of Public Health" dan "Athens School of Public Health" mendapati amalan mengambil minyak zaitun lebih dari sekali sehari boleh mengurangkan 25% risiko menghidapi kanser payu dara.
Kandungan Vitamin E yang tinggi dalam minyak zaitun telah menghalang kemusnahan sel yang menjadi punca kanser.
b. Kajian yang diketuai oleh professor Miguel Gassull di Hospital Universiti "Germans Trias Pujol" di Barcelona, Sepanyol ternyata membuktikan minyak zaitun menghalang pembentukan kanser kolon.
c. Kajian yang dijalankan di Universiti Oxford menambah bukti yang menunjukkan minyak zaitun berkesan dalam membantutkan kanser kolon.
d. Dr Michael Goldacre dan sekumpulan pengkaji dari "Institute of Health Science" membandingkan kanser, makanan dan pengambilan minyak zaitun di 28 negara termasuk Eropah, Amerika Syarikat, Brazil, Colombia, Kanada dan China. Hasil kajian menunjukkan negara yang mempunyai pengambilan daging yang lebih dan sayur yang kurang mempunyai risiko menghidapi kanser yang tinggi.
e. Kajian terkini ke atas minyak zaitun mendapati ia boleh mengurangkan risiko sakit jantung koronari dengan merendahkan kadar kolesterol dalam darah. Menurut kajian, risiko serangan jantung boleh dikurangkan dengan pengambilan minyak zaitun, penambahan sayuran dan pengurangan makanan tenusu.
f. Kajian lain mendapati minyak zaitun mengurangkan lemak badan di bahagian perut Minyak zaitun dikaitkan sebagai punca kurang risiko.
g. Saintis Jepun mendakwa minyak zaitun tulen yang disapu pada badan selepas berjemur boleh memeliharanya daripada kanser kulit.
7. Air Zamzam
Adalah air yang paling baik dikurniakan Allah di atas muka bumi.